NEWS ALL

Nová koncepce řešení incidentů na ČF1L

napsal Martin Bruňanský - 13.09.2019 - 21:22


S ohledem na situaci za posledního půl roku, je nutné řešit nejožehavější téma jezdců, a to řešení incidentů, obsazování postu maršála na ten který závod, ustanovování Odvolací komise a veškeré otázky s tím spojené.
Úvodem je třeba říci, že Pravidla ČF1L vydané na webu, jsou rámcová pravidla, která dříve měla 17 stran a nikdo je nečetl a vždy se našlo něco, co tam nebylo. Po mém nástupu do funkce Vedoucího ligy, jsem pravidla přepracoval do velmi zjednodušené podoby, kde jsem apeloval především na zdravý rozum a fair play. Ani drobným doplněním se situace nijak zásadně nezlepšila a stále se najdou jezdci, kteří se snaží potlačit své chyby absencí konkrétního případu v pravidlech. Každý z nich by si měl především uvědomit co je zdravý rozum, že nejezdíme místo svých zaměstnání a osobních životů, ale jen a jen pro zábavu a zdravou soutěživost. V hodně případech se také odvoláváte na reálnou F1, což jak i zdravý rozum napovídá, je zcela nemístné a nereálné tedy takové příklady uvádět a hledat v nich důvod pro zmírnění či zrušení vlastních chyb.
Další velkou vadou na hodnocení bylo vytýkáno i nekonzistentnost rozhodnutí. Tady je však aspektů více. Především je to osobní pohled na věc jak pilota, tak maršála. Svou pravdu mohou mít v nejednom případě oba, ale rozhodnout se musí a tak vznikaly dlouhosáhlé diskuze, hádky a osočování z osobních prospěchů. Ani zde se nedá udělat na 100% ideální řešení situace.
Rozhodnutí o vině a výši trestu se musí a protože co člověk to názor je třeba zkusit novou koncepci, která by měla zajistit nejen stálou účast maršála na každém závodě, ale především konzistentnost rozhodnutí a minimalizovat spory, odvolání a ztrátu času několika lidí na nesmyslných sporech. Základní princip nové koncepce vychází z vaší znalosti pravidel, zdravého rozumu a fair play. Tedy.....

Hierarchie řešení zůstane téměř stejná:
Incident v závodě
Závodní maršál
Podaný protest – do 24 hodin
Hlavní maršál
Udělení trestů
Odvolání jezdce nebo týmu – 24 hodin
Odvolací komise – tříčlenná – 48 hodin
Uzavření závodu



S okamžitou platností jmenuji Davida Hančla na pozici Hlavního maršála ČF1L.
Hlavní maršál bude řešit a rozhodovat veškeré incidenty a porušování pravidel a tak by se mělo dosáhnou „jednoho metru“ pro všechny jezdce. S ohledem na Davidovu účast ve skupině A si sám, pokud se nenajde pomoc, bude řešit skupinu B přímo v závodě a Závodním maršálem pro skupinu A jmenuji Luboše Nežníka, který bude pro Hlavního maršála evidovat situace k posouzení kterých si všiml. Závodní maršálové budou mít na starost závod jako takový – sestavení pořadí, přepínání session, dozor nad celým závodním večerem včetně vyhlašování SC a VSC a ukončování těchto fází, stejně tak jako udělování trestů přímo v závodě, ale zde je dohoda, že udělení trestu v závodě bude pouze u jednoznačných situací a ty ostatní budou postoupeny Hlavnímu maršálovy k posouzení po závodě, stejně tak jako indicie k nepravidelným kontrolám limitů tratě, kterou může podat kdokoli prostřednictvím odvolání s výpisem o čase a místě nebo na základě rozhodnutí maršála. K této práci mu také budou sloužit Pravidla ČF1L jako vodítko s možností použít „zdravý selský“ rozum a admini ligy. Na tomto základě je pak i možné pravidla o zásadní zkutečnosti doplňovat, ne však požadovat zrušení trestu na základě absence v písemné formě pravidel.
Tímto práce maršálů v podstatě končí a je tady odvolání, kde dochází asi ke změně největší...
Každý jezdec nebo tým má právo na odvolání k tříčlenné Odvolací komisi. S ohledem na nesmyslnost některých odvolání s textem mezi řádky „já to zkusím, třeba to vyjde“, se ustanovuje, že pokud bude odvolání jednomyslně zamítnuto, bude trest nebo potencionální trest, zdvojnásoben a promítnut do závodu. Rozhodnutí komise bude konečné a jako opravný prostředek bude pouze znovu přezkoumáním Vedoucím ligy, ke kterému může dojít pouze v mimořádných případech.

Složení Odvolací komise:
Aby se předešlo spekulacím o složení komise nebo aby v této komisi nezasedali stále stejní lidé, bude složení komise přesně definováno, a to přesným klíčem. Komisi budou tvořit zástupci tří týmů. Tým bude mít povinnost ustanovit zástupce, který se do 48 hodin bude k odvolání vyjadřovat. V případě absence týmu na rozhodování bude tento tým potrestán takovým trestem o jakém měl rozhodovat. V případě označení konkrétní osoby z týmu bude takto potrestána pouze tato osoba.
Může se však stát, že incident se bude týkat některého z posuzujících týmů, v tomto případě přebírá rozhodnutí jeden z adminů ligy – Slezar, Palásek, Hrušovský (náhradníci Odv. Komise). Stejně tak můžou být předem nahrazeni někteří členové komise, u kterých shledají admini nekompetentnost.

Pro závod :

1 - zástupce týmu č. 1,2,3
2 - zástupce týmu č. 4,5,6
3 - zástupce týmu č. 7,8,9
4 - zástupce týmu č. 10,11,1
5 - zástupce týmu č. 2,3,4
6 - zástupce týmu č. 5,6,7
7 - zástupce týmu č. 8,9,10
8 - zástupce týmu č. 11,1,2
9 - zástupce týmu č. 3,4,5
10 - zástupce týmu č. 6,7,8

Pořadí týmů určuje poslední uzavřená sezona, bez ohledu na složení týmu.
Pro sezonu 2019/2 se ustanovuje Odvolací komise tedy takto:

VC Belgie – MER, FER, ARR
VC Brazílie – WIL, REN, RBR
VC Ruska – STR, McL, RP
VC Japonska – CF1L, HAS, MER
VC Mexika – FER, ARR, WIL
VC USA – REN, RBR, STR, McL
VC AbuDhabi – RP, CF1L, HAS
VC Německa – MER, FER, ARR
VC Itálie – WIL,REN, RBR



Tímto modelem se do řešení incidentů zapojí téměř celá liga a každý si tak může vyzkoušet, jak složitá je práce maršála a snad vás to donutí se alespoň zamyslet dříve, než se pustíte do arogantních výlevů na účet posuzujících nebo členů ligy.

Přeji všem úspěšnou sezonu a co nejméně incidentů
Martin Slezar – vedoucí ligy

komentáře

Komentáre

Seřadit: Sort descending   
Avatar
Není to žádná sranda dělat maršála, komisaře atd. Vážím si jejich práce. Kdysi jsem tu pomáhal Petrovi Zámečníkovi přímo v závodech a je to i po závodě docela náročná práce ve volném čase toto vše dát dohromady. Jsem pro, aby si to každý vyzkoušel.
14.09.2019 - 11:28
0 0
Tvůj komentář
Jméno:
E-Mail:
Domovská stránka:
IP: 3.137.199.162
Nastavení: • HTML je VYPNUTÉ • BBCode je ZAPNUTÝ • Smajlíci jsou ZAPNUTI

Předzávodní info

Další závody

.: 21.4. 20:00 VC Číny, 42 kol
.: 28.4. 20:00 Sprint SauArabie 13, 19 kol
.: 5.5. 19:00 VC Saudské Arabie, 38 kol
.: 12.5. 20:00 Sprint Imola 17, 24 kol
.: 19.5. 20:00 VC Imoly, 47 kol
.: 26.5. 20:00 Sprint Monako 20, 29 kol
.: 2.6. 20:00 VC Monaka, 58 kol

Shoutbox


Anketa

anketa není aktivní

ukázat ankety

Teamspeak




Akce partnerů

Sponzoři

Pepa_MOTOLevne-okapy.cz