ŘEDITELSKÁ

Závěr sezony 2016/2

napsal Martin Slezar - 06.02.2017 - 13:01
ní přátelé,
jmenuji se Martin Slezar a jako vedoucí České f1 ligy, bych vám chtěl nejprve poděkovat a pogratulovat k dosaženým výsledkům.
Sezona 2016/2 nebyla vůbec jednoduchá. Na lize se střídala dobrá nálada s problémy. Tyto nálady však doprovázela nepřetržitá práce na lize, serverech i webu. Odchodem některých členů, kteří na lize pomáhali jsme museli jejich práci rychle nahradit, tak aby jste vy, piloti F1, nepoznali změnu, maximálně k lepšímu.
Myslím, že se nám to povedlo. Web dostal nový kabát a mnoho nových funkcí. Účast v závodech rapidně vzrostla a výsledkem je 426 obsazených míst na startovním roštu a o proti minulé sezoně, kdy bylo obsazeno 266 míst, je to nárůst o fantastických 38 %.
Změnili jsme pravidla, server i počasí, máme snad nejlepší grafiku vozů co jsem kdy viděl. Již pravidlem se u nás stalo, že jezdci jsou odměněni za své výkony poháry a poprvé letos je to i ocenění v poháru konstruktérů pro čtyři členy jednoho týmu, společně v obou výkonnostních skupinách, což je také jedinečností naší ligy.
Za nejen tyto změny, ale především za odvedenou práci, obětovaný čas i finance, musím poděkovat hlavně adminům ligy - Lukáši Droppanovi, Petru Kolářovi a především Petru Paláskovi, bez kterého by naše – vaše liga, nebyla tam, kde je dnes. Nesmím ani zapomenout na Marka, který naše závody nejen perfektně komentuje, ale také zvěčňuje v živých přenosech a tráví spoustu času jejich stříháním i přípravou dalších videí.
Děkuji také Vám všem, co jste přiložili jakýmkoli způsobem ruku k dílu a pomáháte udržet ligu na nejvyšší úrovni a dovolím si konstatovat, že je to největší a nejlepší liga v české a slovenské republice a doufám, že tento standard budeme držet i nadále v dalších sezonách.

A jak dopadla sezona 2016/2 ? Oficiální výsledky :



213 bodů, 3x vítěz závodu, 6x druhý a 2x třetí - to je bilance Šampiona ČF1L pro rok 2016/2. Vynikající jezdec, který předvedl parádní výkony na trati a plně se vrhnul do projektu Poháru konstruktérů, kde velmi dobře pomáhal svým členům ve skupině B. Na jeho svěřencích bylo ihned vidět, že jeho rady a technická pomoc se neminula účinkem a jejich výkony stoupaly. Proto nás zajímaly i jeho názory a osobní vyjádření k uplynulé sezoně a položili jsme mu pár otázek.
1. Jak by jsi zhodnotil své účinkování v šampionátu 2016/2
V sezóne mi vyšlo takmer všetko. Síce ani ja som nešiel každý pretek bez chyby, ale spravil som ich určite najmenej zo všetkým mojich súperov. Vo väčšine pretekov som bojoval o víťazstvo, bola to zábava. Takže účinkovanie v sezóne hodnotím veľmi kladne, taktiež výkony kolegov vo Williamse, ďakujem všetkým za spoluprácu.

2. Koho by jsi zmínil ze svých soupeřů a proč ?
Zmenil by som asi tých, s ktorými som najviac bojoval. Začnem Aďom, v Malajzii ma nedokázal predbehnúť a víťazstvo som udržal, v Abú dabí už áno, tam mi to vrátil a vyhral. Bol to jeden z najrýchlejších kolegov, ktorých som mal. Užil som si aj súboje s Jáchymom, Tomášom, Martinom či Petrom. Mohlo ich byť aj viac, ale vďaka aspoň za tie, čo boli. A samozrejme Jiří, s ním som súperil najviac, mrzela ma Monza, tam to bolo veľmi tesné, naopak tešia ma hlavne výsledky, kde som ho porazil, najviac Suzuka. S výnimkou pár tratí sme sa takmer vždy na trati stretli v súboji. V nich je dosť tvrdý, ale všetko v rámci fair play. Všetkým spomenutým alebo aj ostatným súperom ďakujem za súboje a teším sa na ďalšie.

3. Co by jsi řekl o ČF1L (minulost, současnost i budoucnost)
O minulosti mi je ťažko hovoriť, lebo toto bola len moja tretia sezóna. No nedalo sa nevšimnúť nárast jazdcov, plné štartové pole robí atraktívnu každú ligu. Za tie 3 sezóny je vidieť aj prácu vedúcich, Martina, oboch Petrov, Mareka, ale aj ostatných, či na webe, modu, videách či nápadoch. Veľmi si vážim ich prácu a čas, ktorý tomu venujú. Vďaka nim funguje liga tak dobre. Trošku mi chýbala väčšia konkurencia, keďže niektorí jazdci odišli, ale vyzerá to tak, že nový mod štartové pole dosť vyrovnal, tak sa máme určite na čo tešiť.



182 bodů, 4x vítěz závodu, 2x druhý, 2x třetí - to je výčet druhého muže v pořadí jednotlivců. Je škoda, že Jirka nezačal své působení na lize od prvního závodu, ze kterého mu v celkovém součtu určitě chyběly nejen body, ale také vývoj průběhu sezony byl tímto poznamenán. Co k tomu říci dál, snad jen to, že Jirka v další sezoně nastupuje již od začátku a jeho výkony budeme bedlivě sledovat.
I jeho jsme se ale nezapomněli zeptat :

1. Jak by jsi zhodnotil své účinkování v šampionátu 2016/2
Moje sezona začala v Itálii po tom, co mi bylo nabídnuto místo ve Ferrari po M. Březinovi. První dva závody mi vyšly, tak jsem čekal, ale další mi vůbec nevycházeli. V Malajsii jsem měl problém s autem, protože se chovalo úplně jinak, než jak bylo nastavené a následně v USA se mi sice podařilo vyhrát kvalifikaci, ale od smolného 1. kola jsem byl už nekonkurence schopný v tom závodě. Další na řadě bylo Mexiko, kde jsem dojel pro 3. místo kvůli svým chybám a pak konečně výhra v Brazílii. Další 3 závody sice neproběhli podle mých představ, ale mohli dopadnout i hůř. Pak přišel poslední závod sezony a i přes problémy v tréninku se mi ho nakonec podařilo vyhrát.
Celkově jsem skončil na 2. místě, ale dle mého názoru to byla jedna z mých slabších sezon, protože soupeři a občasné chyby byly proti lepším výsledkům.

2. Koho by jsi zmínil ze svých soupeřů a proč ?
Obvykle se o soupeře snažím nestarat, ale zmínil bych dva. Andreje Marečáka a Petra Paláska.
Myslím si, že oba mají na to získat titul, ale u obou je proti jiný faktor. Andrej má často problémy naladit dobrý set, a když ho má, tak někdy udělá při klíčových soubojích chybu a přijde, tak o šanci.
Petr na druhou stranu umí naladit dobrý set, při klíčových soubojích nedělá tolik chyb, ale zase nemá tolik času na trénink, aby naladil dobrý set.
Ale myslím si, že oba by si titul zasloužili.

3. Co by jsi řekl o ČF1L (minulost, současnost i budoucnost)
Na tuhle otázku se těžko odpovídá, jelikož to není běžná otázka do diskuze, ale myslím si, že v minulosti, když jsem tu začal v roce 2009, tak tu byla větší konkurence a i přesto, že tu nebylo RFE, tak ty závody byly zajímavé hlavně díky vysoké konkurenci a klasickým nastavením závodů, které dnes už tolik nevídáme což je poměrně škoda, ale rozhodně se nyní blýská se na zajímavější časy než tomu bylo třeba před 3 lety. A co se týče budoucnosti, tak si myslím, že liga se teď díky novému módu nasměrovala novým směrem, protože to i vypadá, že přibyla nová konkurence z řad jezdců, kteří byly doteď neúplně konkurence schopní což je určitě fajn.



161 bodů, 2x první, 1x druhý a 3x třetí místo na pódiu. Andrej patří bezesporu ke špičce naší ligy, a to nejen dosaženými umístěními, ale také svou pomocí lize, zmínil bych např. přípravu Vánočního závodu, který se, dle mého, velmi povedl a všichni jsme si ho mohli užít a také to byl asi jediný závod, kde jsme mohli vidět Andreje vlétnout do zatáčky rychlostí o které i on sám věděl, že průjezd je nemožný a efektním odrazem o bariéru ladně pokračoval v závodě.
I tento jezdec se nám svěřil a poskytl stručné odpovědi na naše otázky :

1. Jak by jsi zhodnotil své účinkování v šampionátu 2016/2
Sezónu by som zhodnotil ako celkom úspešnú. Samozrejme, získať tretie miesto nie je len tak a mnohým sa to nepodarí. Myslím, že bolo aj celkom zaslúžene, aj keď na začiatku a najmä v strednej časti sezóny sa mi nie úplne darilo. V závere som sa dostával do formy, aj keď najdôležitejšie preteky v Baku mi opäť veľmi nevyšli. Avšak som spokojný, získali sme spolu s Jarom titul konštruktérov, Jaro získal aj individuálny titul. Som rád, že sme mohli byť spolu v tíme, obidvom nám to prospelo.

2. Koho by jsi zmínil ze svých soupeřů a proč ?
Samozrejme musím vyzdvihnúť najmä Jara a Jirku, s ktorými som sa snažil držať krok celú sezónu. Obaja išli veľmi konzistentne, čo sa mne úplne vždy nedarilo. Vyzdvihol by som ešte možno individuálne výkony Jáchyma v Austine, Tomáša Vejrycha v Abu Dhabi alebo Martina Bruňanského v Brazílii a Baku. Vyzdvihnúť by si zaslúžili určite viacerí, ale s týmito jazdcami som na trati súperil najčastejšie. A nesmiem zabudnúť aj na Michala Brezinu ...

3. Co by jsi řekl o ČF1L (minulost, současnost i budoucnost)
Dnes som v CF1L presne dva roky, čo oproti ostatným nie je dlhá doba, ale zažil som tu zmenu vedenia, čo malo na ligu myslím priaznivý vplyv. Mať aj po toľkých rokov (12 rokov od vydania rFactor 1) stále takmer plné dve série je veľká vec, myslím, že ostatné CZ/SK čiste F1 ligy môžu len ticho závidieť. Ďalej sa mi páči, že možno celosvetovo sme jedna z prvých líg, čo nasadila modely sezóny 2017. Myslím, že je to super reklama. Ak by som mal povedať aj niečo, čo by mohlo ligu zlepšiť, tak je to určite zachovať konzistenciu pravidiel. Mám pocit, že sa pravidlá menia veľmi často a niekedy by bolo lepšie počkať na koniec sezóny a nemeniť pravidlá (napríklad výšku trestov) počas sezóny. Do budúcna prajem lige všetko dobré, veľa nových, inovatívnych nápadov, tak ako aj doteraz. Dúfam, že sa mi tu bude jazdiť tak dobre aj naďalej.



Vítěz skupiny B pro sezonu 2016/2. Velmi jednoduchá věta, která v sobě skrývá spoustu dřiny, nervů a obětování času. I přes to, že skupina B je skupina jezdců s nižší výkonností, boje se zde odehrávaly stejně fantastické a napínavé, jako ve skupině A. Tito jezdci mají svůj svět kde bojují nejen o body, ale také o pódiová umístění a já osobně doufám, že i to, aby se zlepšili a mohli postoupit do elitní skupiny A. Roman prokázal velký výkonnostní nárůst a i když, což je trochu kuriozita skupiny B, nezískal ani jedno vítězství v závodě, je díky své stabilitě, po právu vítězem skupiny a zaslouží si sedačku ve skupině A. Tato mu byla nabídnuta a nabídka byla přijata. Jeho mateřský tým Red Bull má tedy ve skupině A novou krev a jsme na jeho účinkování sami zvědavi. A co nám řekl on na naše všetečné otázky ?

1. Jak by jsi zhodnotil své účinkování v šampionátu 2016/2
Moje ucinkovanie v sampionate bolo pre mna dost prekvapujuce nakolko som nemal skusenosti a napokon som pravidelne bojoval o bednu. Napokon to vyslo na 1. Miesto. Uzival som si tuto sezonu..len ma mrzi vitazstvo v preteku ktore mi chyba v talone

2. Koho by jsi zmínil ze svých soupeřů a proč ?
Svojim superom by som odkazal ze sme bojovali velmi solidne..hlavne Slezar..Frajka..Peternai. tato trojica mi robila vrasky po celu sezonu..boli extremne rychli..excelentny a pri bojoch koleso o koleso aj respektovali supera. Diky hosi..a dakujem vsetkym s ktorymi som pretekal..aj tym v zadu.

3. Co by jsi řekl o ČF1L (minulost, současnost i budoucnost)
CF1L sa stara o fakt kvalitne preteky..v B lige o super prenos..ktory som vzdy po preteku pozeral a analizoval. Dakujem jej za prijatie a moznost sa ukazat. Je to kvalita



Pohár konstruktérů...... jedinečnost naší ligy, kde tento systém má pomoci slabším jezdcům něco se naučit a pochopit pravou krásu rFaktoru, Formule 1 i simulátorové závodění. A jak dopadly tyto lité boje v celkovém součtu ?



S ohledem na rozložení sil v samotném poli, byl Pohár konstruktérů jednoznačně v moci týmu Williams, i když jejich svěřenci ze skupiny B přinesli nejméně bodů z pódiově umístěných týmů. Tyto body ovšem měly velkou váhu například u třetího v celkovém pořadí, kde díky bodům ze skupiny B, se na třetí příčku vyšvihl tým Renault a odsunul tak McLaren.
Nová sezona bude nejen v tomto směru velmi zajímavá a atraktivní. Díky novému módu se časové rozdíly zmenšily, změnou angažmá se síly týmů značně srovnaly a změnou bodování ve skupině B, bude Pohár konstruktérů 2017/1 velmi atraktivní záležitostí.

Ale nejen tyto změny nás táhnou do nové sezony, je to také spousta jiných změn a inovací, ale především zábava a chuť se bavit, bojovat a vítězit.
Proto bych Vám na závěr chtěl nejen poděkovat, pogratulovat k dosažených umístěním, ale také popřát mnoho zdaru v nové sezoně.

Díky a těším se na Vás v sezoně 2017/1

Martin Slezar



P.S.:
prosím oceněné jezdce, aby mě zde na webu, prostřednictvím soukromé zprávy, zdělili adresu pro případné zaslání pohárů.

Andrej Marečák, Jaroslav Strišovský, Jiří Syrovatský, Roman Slatina, Branislav Bulko, Petr Řehák

komentáře

Komentáre

Seřadit: Sort ascending   
Avatar
hmmm, není co vytknout
10.02.2017 - 21:40
0 0
#4 od Radan Hodek
quote
Avatar
Pěkné vyhlášení nejlepších. Sláva vítězům, čest poraženým. Velmi zajímavé otázky i odpovědi. Hezké uspořádání i čtení. smiling
07.02.2017 - 21:05
3 0
#3 od Pavel Vávra
quote
Avatar
Gratuluji všem, a budu se těšit v roce 2017 na další souboje.
07.02.2017 - 11:29
3 0
#2 od Petr Kolář
quote
Avatar
Pěkně napsané smile
Díky všem za souboje, i když v mém případě spíš ke konci startovního pole.
06.02.2017 - 21:16
5 0
#1 od PP_GDPR
quote
Avatar
Sice pozde, ale prece... gratuluju J. Strisovskemu k zaslouzenemu titulu. smile
06.02.2017 - 16:37
7 0
Tvůj komentář
Jméno:
E-Mail:
Domovská stránka:
IP: 18.218.127.141
Nastavení: • HTML je VYPNUTÉ • BBCode je ZAPNUTÝ • Smajlíci jsou ZAPNUTI

Předzávodní info

Další závody

.: 21.4. 20:00 VC Číny, 42 kol
.: 28.4. 20:00 Sprint SauArabie 13, 19 kol
.: 5.5. 19:00 VC Saudské Arabie, 38 kol
.: 12.5. 20:00 Sprint Imola 17, 24 kol
.: 19.5. 20:00 VC Imoly, 47 kol
.: 26.5. 20:00 Sprint Monako 20, 29 kol
.: 2.6. 20:00 VC Monaka, 58 kol

Shoutbox


Anketa

anketa není aktivní

ukázat ankety

Teamspeak




Akce partnerů

Sponzoři

Pepa_MOTOLevne-okapy.cz